Promuj ideę Klubów Odporności Naturalnej i krzewienia kultury obywatelskiej i prawnej!
W niektórych częściach świata miód i orzechy włoskie są postrzegane tylko jako przysmak. Nie jest to jednak zwykły deser, ale także zwycięska kombinacja.

Orzechy w miodzie – słodka, a jednocześnie bardzo zdrowa przekąska, którą możesz zrobić w domu.

Potrzebujemy dowolne, ulubione orzechy: włoskie, laskowe, pistacje, migdały, etc. Do tego miód – także dowolny i ulubiony – w ilości adekwatnej do ilości orzechów.

Na początek te orzechy, które mają grubszą skórkę należy z niej obrać. Migdały zalać wrzątkiem* i po kilku minutach (po odlaniu wody) skórka zejdzie sama pod palcami. Orzechy laskowe przesypać na suchą patelnie i podprażyć potrząsając delikatnie patelnią lub mieszając. Należy jednak uważać, żeby nie przypaliły się. Kiedy zaczną pachnieć, wtedy powinny być gotowe. Przesypać na bawełnianą ściereczkę, przykryć drugą i pocierać przez nią orzechy. Skórka odejdzie. Wystarczy teraz tylko przełożyć „czyste” orzechy do naczynia. Orzechy włoskie nie wymagają obierania ze skórki.

Wszystkie orzechy przełożyć do jednego naczynia. Zalać miodem w takiej ilości, aby były dokładnie nim pokryte. Wymieszać lekko i przełożyć do słoiczków. Na górę wlać jeszcze po łyżce miodu. Można także orzechy wsypywać bezpośrednio do słoiczków i zalewać od razu miodem, ja jednak wolę je najpierw wymieszać w innym naczyniu. Słoiczki zakręcać i pasteryzować przez 15-25 minut w zależności od wielkości słoiczka. jeszcze gorące wyjmować z garnka i ustawiać do góry dnem aż do wystygnięcia.

Smakowe wersje orzechów w miodzie

Aby nadać ciekawego posmaku można do każdego słoiczka wkładać kawałki skórek z cytrusów, kawałki laski wanilii lub korę cynamonu. Skórki z pomarańczy lub cytryny muszą być pozbawione białej skórki i porządnie sparzone wrzątkiem. Laskę wanilii i korę cynamonu wystarczy zalać na kilkanaście sekund wrzącą wodą.

Idealny słodki upominek zrobiony samodzielnie

Takie orzechy to doskonały pomysł na prezent. Na pewno macie w domu mniejsze i większe ozdobne słoiczki. Wystarczy wypełnić je miodem i orzechami, a potem zapasteryzować. Potem już tylko ozdobna wstążeczka, własnoręcznie wykonana plakietka i coś oryginalnego i od serca gotowe. Na pewno znajdą się osoby, które taki upominek uszczęśliwi bardziej niż coś ze sklepu.

*Różne źródła podają informację o niekorzystnych efektach zalewania migdałów wrzątkiem. Ja ekspertem nie jestem i nie znam wiarygodnych opracowań na ten temat. Mimo wszystko – dzięki czujności jednego z czytelników – informuję Was o tym. Sami zdecydujcie czy migdały parzyć, czy tylko zalewać ciepłą lub zimną wodą, aby łatwiej było ściągnąć z nich skórkę. 

przepis (źródło): daylicooking.pl  

Udostępnij

O autorze

Dziennikarz obywatelski, wolnościowiec, społecznik.
E-mail: postawnawolnosc@gmail.com
„Prawa człowieka i obywatela. Wolność słowa i prasy – Każdy obywatel ma prawo bez żadnych ograniczeń mówić i pisać, co mu się podoba. Wszelkiego rodzaju przerywanie przemówień, uprzednie cenzurowanie odczytów, mów, gazet i książek jest niedopuszczalne. W państwach praworządnych kontrola nad prasą jest ześrodkowana w ręku niezawisłych sądów.”
„Wobec tego, że każdy obywatel, bezpośrednio lub choćby pośrednio, wpływa na uchwalanie ustaw i kształtowanie się zarządu państwa, każdy jest obowiązany przynajmniej w ogólnym zarysie znać swoje prawa i obowiązki. Znajomość ogólnych zasad prawa jest niezbędna dla każdego obywatela, niezależnie od tego, jakiemu zawodowi się poświęca. Toteż w państwach dobrze zorganizowanych nauka prawa w ogólnym zarysie wchodzi w zakres przedmiotów obowiązkowych w szkołach średnich, niezależnie od istnienia wydziałów prawa na uniwersytetach.”
źródło: Przedwojenny podręcznik kultury prawnej dla uczącej się młodzieży szkolnej (Ogólne zasady prawa : podręcznik dla wyższych klas szkół średnich / oprac. Aleksander Mogilnicki. 1930 | Warszawa : M. Arct)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.